Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kociołek ogrodowy myśliwski na ogniskoWśród nas są jeszcze osoby, które nie wiedzą czym jest kociołek żeliwny, gdyż nigdy nie próbowały  przyrządzanych w nim specjałów. Mają czego żałować, bo wszystko, co jest robione nad ogniskiem smakuje naprawdę świetnie. Warto więc zapoznać się z tym interesującym naczyniem oraz cennymi wskazówkami odnośnie jego użytkowania. Kociołek żeliwny jest znany amatorom gotowania na świeżym powietrzu również jako kociołek węgierski. Naczynie to wykorzystywano już od dawien dawna. Pierwszymi osobami, które go używały byli pasterze obyci na co dzień z koczowniczym trybem życia. Ogniska rozpalane na otwartej przestrzeni były jedynym sposobem przygotowywania ciepłych posiłków. Prowadzące koczowniczy tryb życia ludy przemierzały ogromne tereny, co wówczas nie było rzadkością. Jednak kociołek żeliwny nie stracił wcale na wartości wraz z nadejściem obecnego, osiadłego stylu życia. Ciągle przecież wielu z nas lubi pojechać za miasto i w przyjemnym otoczeniu przyrody przygotować nad ogniskiem smaczne, aromatyczne jedzenie. Na rynku znaleźć można wiele rodzajów kociołków. Jedne można zawiesić nad ogniem na specjalnym trójnogu, inne zaś możemy ustawić na nogach w ognisku. Kociołek żeliwny w tej drugiej wersji występują w kilku typach, różniących się wyglądem i rodzajem pokrywy. Może ona być zakręcana lub nakładana na kociołek. Wnętrze naczynia jest wykonywane z samego żeliwa szarego bądź emaliowane. Ma to na celu przeciwdziałanie przywieraniu jedzenia do ścianek. Jeżeli nie są one pokryte emalią, to w tym celu przed włożeniem jedzenia do środka należy obłożyć spód i ściany liśćmi kapuścianymi, które jednocześnie sprawią, że przygotowywane dania będą smakować jeszcze lepiej. Węgierska kuchnia to ta, w której kociołek żeliwny znalazł największe zastosowanie. To właśnie Węgrzy zasłynęli z potraw robionych na ogniu – w końcu przodkami tego narodu byli koczownicy zamieszkujący Azję Centralną. Zwyczaj korzystania z kociołka rozpowszechnia się również w Polsce czy innych państwach europy – kociołek stał się popularnym towarzyszem wyjazdów w plener oraz weekendowych biwaków.




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone