Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kociołek żeliwny na ognisko FarmcookŻeliwo jest to stop odlewniczy węgla z żelazem i kilkoma innymi składnikami, gdzie zawartość węgla mieści się w przedziale od 2,11 do 6,67% . Im wyższa jest ta zawartość, tym lepiej materiał przewodzić będzie ciepło. Węgiel w tym stężeniu ma krystaliczną formę – powoduje to, że kociołek żeliwny ma ciemny kolor, spory ciężar oraz niezbyt gładką, porowatą powierzchnię. Każdorazowe użytkowanie naczynia sprzyja absorpcji tłuszczu przez żeliwo. Jest to zaletą, bo tłuszcz chroni przez rdzą, a także powoduje, że z każdym kolejnym użyciem kociołka potrzebne są coraz mniejsze ilości tłuszczu. Nim kociołek żeliwny zostanie pierwszy raz użyty, należy wypłukać go gorącą wodą nie stosując żadnego płynu do mycia naczyń i starannie osuszyć je papierowym ręcznikiem. Tak jak każde inne naczynie, także kociołek żeliwny potrzebuje odpowiedniej konserwacji. Istotną kwestią jest pamiętanie o tym, by nie myć go w zmywarce do naczyń. Podczas mycia musimy zrezygnować z stosowania wszelkich detergentów, bo jest to przyczyną wypłukiwania tłuszczu konserwującego żeliwo. Jeśli kociołek długo nie był używany, powinno się usunąć stary tłuszcz. By to zrobić, należy wsadzić naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury stu sześćdziesięciu stopni Celsjusza, a następnie stopiony tłuszcz wytrzeć przy pomocy papierowego ręcznika. Teraz zaleca się wysmarować kociołek olejem jadalnym, masłem czy margaryną. Ma to służyć konserwacji aż do kolejnego użycia. Nie powinno się wlewać do gorącego kociołka zimnych płynów, ani przechowywać naczynia zamkniętego pokrywą, trzeba też zrezygnować z szorowania. W przypadku pojawienia się rdzy, powinno się zlikwidować ją zmywakiem z metalu albo szczoteczką (uwaga, żeby myć delikatnie). Następnie kociołek żeliwny należy ponownie wysmarować tłuszczem, poczekać na jego wchłonięcie i jego nadmiar wytrzeć papierowym ręcznikiem. Gdy w trakcie gotowania jedzenie będzie przywierało do kociołka za mocno, będzie to oznaczać, że naczynie wyschło za bardzo. Żeby temu zaradzić, wsypuje się na jego dno sól kuchenną i rozgrzewa. Gdy sól spali się, kociołek żeliwny trzeba wystudzić, a sól usunąć. Jeśli zauważymy, że na ręczniku bądź gąbce użytej do osuszenia, występują czarne plamy, będzie to symptomem usunięcia z naczynia tłuszczu konserwującego. Trzeba w tym wypadku napełnić kociołek wodą, zagotować, wylać ją, a następnie zakonserwować ponownie naczynie. Pojawienie się przypaleń trzeba usunąć papką z mieszanki piasku z octem. Na koniec trzeba dokładnie wypłukać kociołek czystą wodą.




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone