Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kociołki żeliwne na ogniskoKociołek żeliwny to przedmiot wytwarzany z żeliwa szarego. Dzięki swym własnościom równomiernego rozprowadzania oraz trzymania ciepła, uzyskał sławę perfekcyjnego naczynia do przygotowywania duszonych i pieczonych specjałów. Kociołki żeliwne mają na pewno wszechstronne zastosowanie, a dzięki starannemu i precyzyjnemu wykonaniu stały się sprzętem niezastąpionym przy czynnościach kulinarnych pod gołym niebem. Co najważniejsze, mogą one służyć przez wiele wiele lat. Wyróżniamy kilka typowych pojemności: 4, 7 oraz 10 litrów. Kociołek żeliwny odlewany jest w dwóch odmianach. Pierwszy z nich posiada tę samą zewnętrzną oraz wewnętrzną stronę – żeliwny odlew jest tu pokrywany tłuszczem spożywczym oraz przy jego produkcji stosowany jest zabieg oksydowania (czernienia w rozgrzanym piecu). Drugi rodzaj – z zewnątrz jest to również odlew żeliwny pokryty tłuszczem jadalnym i poddawany oksydowaniu, a jego wnętrze jest pokryte emalią. Kociołek ma dodatkową przykrywkę, zazwyczaj pokrytą ładnym wzorem oraz uchwytem. Kociołki to naczynia, które różnią się między sobą ze względu na różne własności. Chodzi tu o markę, design, budulec, typ, gabaryty, zastosowania i budowę. Pomijając te niuanse, trzeba mieć na względzie ten sam, niewątpliwy fakt – dania, które przygotowuje się w kociołku żeliwnym wyróżnia doskonały smak i aromat. Zanim dokonamy zakupu, warto jednak dowiedzieć się czegoś o typach i odmianach tego rodzaju naczynia. Przykładowo bogracz to kociołek w dwóch typach- szerszy na górze oraz węższy na górze. Pierwszy typ jest idealny na przykład do przygotowywania zupy węgierskiej, drugi natomiast pasuje do ugotowania halaszle. Bogracz, nieważne jak będzie wyglądał, posiada łańcuch z hakiem albo kółkiem. Służą one do podwieszania pod trójnogiem. Klasyczny kociołek żeliwny ma w komplecie dodatkową przykręcaną pokrywę. Niektóre wersje jej nie posiadają. Często w ostatnim czasie w sprzedaży znaleźć można również kociołki emaliowane. Stosowanie emalii ma na celu zapobieganie przywierania jedzenia do ścian naczynia. Podobną funkcję pełnią liście kapuściane, którymi wykłada się spód i boki kociołków żeliwnych. Rzecz jasna za ulepszenie musimy zapłacić - kociołek emaliowany ma wyższą cenę niż zwykły żeliwny.




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone