Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kociołek węgierski emaliowany inox żeliwny farmcookKociołek węgierski produkowany jest z różnych metalowych materiałów, jednak największą popularność zyskał ten zrobiony z żeliwa szarego. Istnieje nawet tzw. "filozofia żeliwa", która głosi, że tworzywo to charakteryzuje umiejętność wchłaniania i nadawania smaku i aromatu. Często użytkowany kociołek węgierski potrafi nadać daniu charakterystyczny smak. Tak więc, kiedy jakąś potrawę składającą się z tych samych składników ugotuje się w dwóch kociołkach o różnej historii, to będzie ona smakowała inaczej. Zgodnie z opinią specjalistów, żeliwo nie powinno być pokrywane żadną powłoką. Uważają oni, że nie warto wybierać żeliwnego kociołka z dodatkową emalią – według nich to bezsensowny zakup. Jeżeli mimo to chcemy kupić naczynie z emalią, to najlepiej poszukajmy takiego, które zrobiono ze zwykłej blachy. W tym wypadku stracimy jednak doskonałość, która jest specyficzna dla dań przyrządzanych w żeliwnych kociołkach. Jeżeli jednak surowe żeliwo nie zaspokaja czyichś oczekiwań, dobrą alternatywą jest kociołek węgierski wykonany z grubej nierdzewnej stali. Również w tym przypadku aromat potraw będzie odrobinę uboższy, lecz tego typu kociołek ma jedną zaletę – nie wymaga konserwacji, a także możemy go myć płynami oraz korzystać ze zmywarki. Bez względu na to czy kociołek węgierski jest wyprodukowany z szarego żeliwa czy ze stali nierdzewnej, pewne jest, że będzie on służyć przez wiele lat. Na Węgrzech w kociołku przygotowuje się głównie gulaszowe zupy i gulasze. Kociołki węgierskie stały się jednak popularne nad Wisłą jako naczynia, w których przygotować da się praktycznie wszystkie dania jednogarnkowe, również typowe polskie dania takie jak bigos. Dlatego na naszym rynku znajduje się wiele kociołków w różnych modelach oraz wymiarach. Ich koszt waha się od 70 do ponad 200 złotych, zależnie od pojemności konkretnego naczynia. Do kupienia są zarówno niewielkie, jak i wielkie wersje kociołków– czterolitrowe, a nawet szesnastolitrowe. Do każdego z nich dołącza się dodatkowy stelaż razem z potrzebnymi akcesoriami.




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone