Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kociołek węgierski na ognisko marki FarmcookOd stuleci różne kultury i narody przekazują sobie swoje kulinarne tradycje i zwyczaje. Nie tylko przepisy, ale także sposoby przygotowywania dań wraz z ludźmi podróżują po świecie i zdobywają entuzjastów w najodleglejszych zakątkach ziemi. W naszym kraju bardzo podatny grunt znalazło grillowanie, które przywędrowało do nas z Ameryki. Grillują wszyscy kiedy tylko się da, szczególnie podczas ciepłych miesięcy z ogrodów i działek rozchodzi się charakterystyczny aromat potraw z rusztu. Przygotowywanie potraw na ogniu jest tak powszechnie cenione i lubiane ze względu na niepowtarzalny smak, ale również dlatego, że przynosi wiele przyjemności i frajdy wszystkim uczestnikom imprezy. Gotowanie na łonie natury to jednak nie tylko grillowanie. Z rodzimej kuchni węgierskiej wywodzą się specjały takie jak gulasz lub zupa węgierska, które przyrządzane są w specjalnych kociołkach. Kociołki żeliwne były wykorzystywane przez Madziarów już w IX wieku. Do wnętrza naczynia wrzucano właściwie wszystko, co jadalne, a następnie umieszczano kociołek w palenisku. W skutek tego powstawały warzywno-mięsne dania, które charakteryzował unikalny smak i aromat. W Polsce kociołek żeliwny początkowo podbił Śląsk, gdzie powstały pierwsze odlewy tych naczyń. Dania przygotowywane w kociołkach - prażonki, pieczonki, gulasze i zupy wkrótce zyskały sobie fanów w całym kraju. W kociołkach żeliwnych Polacy przyrządzają także własne potrawy tradycyjne jak bigos, rosół i wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe. Jednak tym, co nasi rodacy w kociołkowaniu pokochali najbardziej jest ciepła atmosfera wspólnych spotkań przy płonącym ognisku, w którym przygotowuje się smakowite jedzenie dla wszystkich zgromadzonych. Dlatego też przyjęcia uświetnione pysznościami z kociołka żeliwnego są coraz bardziej popularne. Naczynia te są również świetną alternatywą dla polowych kuchni. Wystarczy według własnego gustu i smaku napełnić kociołek jedzeniem, zamknąć go szczelnie za pomocą specjalnej pokrywy, postawić w ognisku na zamontowanych do naczynia nogach i czekać na zniewalający efekt.




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone