Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

[/caption] Kociołek węgierski już od lat można zaobserwować w zwyczajach weekendowych i urlopowych Polaków. Naczynie to wywodzi się z kulinarnych tradycji Węgier. W kraju naszych bratanków od szabli i szklanki używany jest on od mniej więcej tysiąclecia. Pojawił się w czasach, kiedy to przodkowie Madziarów prowadzili koczowniczy styl życia. Doskonałe dla nich było więc naczynie, które mogli nosić ze sobą wędrując z miejsca na miejsce. W czasie rozbijania obozów lub urządzania choćby niedługich postojów najważniejszą czynnością było rozpalenie ognia. Nad paleniskiem wieszano kociołek węgierski , w którym przygotowywano potrawę. Tak właśnie, udoskonalane przez pokolenia, rodziły się specjały, które stały się sztandarowymi potrawami późniejszych Węgier. Są one znane z dużej ilości papryki, czosnku, cebuli oraz pomidorów. Do dzisiaj przeciętny Węgier spędza wolny czas jadąc w plener i kociołkując wśród najbliższych bądź pichcąc potrawy w swoich ogrodach. Zwyczaj ten przedostał się do innych państw, także Polski. Polacy szybko zauważyli, że kociołkowanie stanowić świetny sposób na spędzanie wolnego czasu  pod gołym niebem. Co więcej jedzenie przygotowywane w kociołku jest bardziej wartościowe, zdrowsze i smaczniejsze od szybkiego miejskiego jedzenia, które niestety zazwyczaj gości na naszych stołach na co dzień. W czasie gotowania pod chmurką, danie chłonie aromaty natury i smakuje lepiej, niż w wykwintnej restauracji. Kociołek węgierski jest znany również (szczególnie na Węgrzech) jako bogracz. Tę samą nazwę nosi tradycyjna gulaszowa zupa, przyrządzana w owym kociołku . W dawnych czasach do wyrabiania bograczy stosowano glinę, a standardowe naczynia posiadały dodatkowe otwory po bokach. Dzisiaj typowy bogracz jest pokryty emalią bądź wykonany z niczym niepowlekanego żeliwa. W sprzedaży znajdują się także egzemplarze stalowe bądź miedziane. Konieczny też jest kawałek łańcucha z hakiem albo kółkiem, które pozwalają na podwieszenie naczynia na stelażu ustawionym nad płonącym ogniskiem. W bograczu możemy przyrządzać całe mnóstwo potraw zarówno kuchni węgierskiej, jak i wszelkiego rodzaju innych dań jednogarnkowych




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone