Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

 

Nie wszyscy lubią zimę, wielu z nas woli ją spędzić w domu i wyczekiwać pierwszych oznak wiosny. Jednak są i tacy, którzy uwielbiają chłodną Panią Zimę i z niecierpliwością czekają na nią, a kiedy ona już się pojawi, wybierają się na narciarskie stoki, wycieczki w góry i organizują kuligi, które kończą się biesiadami przy ognisku. Przy takich okazjach wspaniałym pomysłem jest ogrzanie się przy jedzeniu aromatycznej ciepłej zupy. Do jej przygotowania doskonale nadaje się kociołek węgierski. Przyrządzić w nim można cały wachlarz potraw, a najpopularniejsze są te z papryką w składzie. Zalicza się do nich między innymi powszechnie znany i uwielbiany także w Polsce gulasz oraz zupa węgierska. Specjały węgierskiej kuchni słyną ze smaku, zapachu oraz specyficznej pikanterii, warto więc poznać kulinarne zwyczaje tego państwa i przygotować dla rodziny i znajomych oryginalne danie. Do pitraszenia nad ogniskiem, tradycyjnym węgierskim sposobem konieczny będzie kociołek węgierski. Naczynia te są w sprzedaży w Polsce i znajdziemy je w wielu ofertach między innymi w Internecie. Kociołki węgierskie produkowane są w wielu pojemnościach – od najmniejszych czterolitrowych po te największe, szesnastolitrowe. Mając już naczynie i stelaż do zawieszenia go nad ogniskiem, możemy zabrać się do dzieła. Każdy, kto chce upichcić prawdziwie węgierską potrawę, musi wiedzieć, że wrzucenie papryki do kociołka węgierskiego to podstawa, bo smak dań z kraju nad Dunajem, jest zależny właśnie od typu papryki, a także od tłuszczu, cebuli, pomidorów i czosnku. Warto również wiedzieć kiedy, jak oraz jaką paprykę wykorzystuje się do danych potraw. Papryka dzieli się na cztery typy. Słodka papryka w proszku daje jedzeniu aromat i kolor, a sproszkowana papryka ostra ma dodać potrawom mocy. Papryka świeża w strączkach pozwoli uzyskać daniom soczystość i smak. Najsilniejszą odmianą jest suszona papryka ostra zwana na Węgrzech czereśniową. Sztandarowe potrawy naszych bratanków zapewne zasmakują wszystkim zwolennikom papryki, a przygotowywanie ich nad ogniem w kociołku węgierskim to świetna rozrywka.




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone