Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Farmcook- kociołki węgierskie, myśliwskie, grille ogrodoweAby żyć, trzeba jeść.  I tak ludzie  pierwotni, którzy nie potrafili posługiwać się ogniem a  głównym ich zajęciem było zdobywanie pożywienia,   jedli  głównie rośliny, korzenie, jagody, surowe jaja ptaków, ryby i  owoce.  Z czasem kiedy nauczyli się polować,  mięso stało się głównym składnikiem ich pożywienia.  Prowadząc koczowniczy tryb życia , przenosząc się z miejsca na miejsce ludzie doskonalili swoje umiejętności , zdobywając również nowe doświadczenia w dziedzinie rzemiosła.  Tym sposobem powstały garnki, które wyklepywane były z blachy. Stawiało się je na rozpalonym ognisku lub wieszało na trójnogu wykonanym z gałęzi lub prętów i przyrządzało w nich potrawy  składające  się z mięsa i roślin. W taki prosty sposób ludzie nauczyli się posługiwać naczyniami a potrawy przyrządzane na ognisku  nabierały coraz to lepszego, wyrafinowanego smaku.

Z upływem czasu wyklepywane,  blaszane garnki nabrały kształtów , stały się bardzo estetyczne i precyzyjnie wykonane.  Fachowa nazwa owych  garnków to ''bogracz''. Nazwa ta wywodzi się z Węgier , gdzie naczynie to jest bardzo  popularne i  wykorzystywane po dzień dzisiejszy. Niejako garnki te są częścią węgierskiej kultury , którą zapoczątkowali pasterze prowadzący wędrujący tryb życia.  Nieodzownym elementem takiego garnka  jest trójnóg na którym się go zawiesza. Najczęściej stelaż taki  wyposażony jest już w łańcuch oraz specjalne zaczepy dzięki którym można regulować wysokość zawieszonego bogracza. Bez problemu trójnóg taki można kupić wraz z bograczem w postaci gotowego zestawu lub też osobno w centrach ogrodniczych, hurtowniach budowlanych, marketach a także w sklepach internetowych.  Bardzo często spotyka się przepisy bądź artykuły w których nazwą ''bogracz'' określa się  zupę przyrządzaną w tym garnku.  Należy tutaj podkreślić  iż jest to bardzo błędne określenie. Pamiętajmy, że ''bogracz'' to jest naczynie , czyli garnek w którym przyrządza się potrawy, a nie nazwa zupy. W Polsce przyjęła się nazwa ''kociołek węgierski'' co również jest prawidłowym określeniem.  Kociołek węgierski, czyli bogracz wykonany  jest ze stali nierdzewnej , a także z  żeliwa  bądź miedzi  i wyróżnia się dwa jego typy, a mianowicie taki który rozszerza się ku górze oraz taki który się zwęża. Najbardziej popularny to ten rozszerzający  się ku górze.  Na rynku pojawiły się również  kociołki węgierskie w wersji emaliowanej, czyli ich powierzchnia pokryta jest emalią. Dzięki temu potrawy nie przywierają do garnka, a mycie i utrzymanie ich w czystości jest dużo łatwiejsze.  Znaną i cenioną potrawą przyrządzaną w kociołku węgierskim jest gulasz, który przygotowuje się z dużą ilością papryki, która na Węgrzech  jest głównym składnikiem potraw.  Znane jest wszystkim także leczo, czy paprykarz, ale są potrawy również takie jak bableves, czyli zupa fasolowa , bądź halaszle, czyli zupa rybna. Kociołek węgierski jest bardzo wszechstronnym naczyniem i dzięki temu jest tak popularny. Można w nim przyrządzić nawet zwykły, tradycyjny, polski rosół, a gwarancją oryginalnego, niepowtarzalnego smaku jest ogień wydobywający się bezpośrednio z ogniska.




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone