Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Szeroki wybór kociołków węgierskich, żeliwnych, myśliwskichMianem'' kociołka'' określa się również garnek żeliwny z przykręcanymi nóżkami i pokrywą,  który  odlewa się z żeliwa szarego, które z kolei  topi się dopiero w tysiącu stopniach i dzięki temu bez obaw można taki kociołek włożyć do ogniska w którym temperatura jest kilka  razy niższa. Żeliwo z którego wykonany jest kociołek to stop żelaza z węglem.   Pierwsze takie naczynia w Polsce zaczęto produkować na Śląsku, a dokładnie w Porębie w II połowie XIX w  i bardzo szybko zdobyły one niebywałą popularność rozpowszechniając się po całym kraju i  używane były przez szlachtę polską, książęta a także mysliwych, którzy urządzali wielkie polowania zwieńczone  gotowaniem świeżonki właśnie w tych naczyniach co praktykowane jest po dzień dzisiejszy. Nie bez powodu kociołki żeliwne nazywane są również ''myśliwskimi''.  Kociołki żeliwne najczęściej odlewane  są ręcznie, chociaż  jest już  w Polsce firma która do produkcji kociołków używa automatycznych linii  służących do produkcji tych garnków co znacznie wpływa na jakość ich wykonania oraz znacząco wpływa na ich niższą cenę sprzedaży.  Typowy kociołek żeliwny zbudowany jest z misy,  pokrywy dokręcanej za pomocą nagwintowanej śruby , uchwytu   oraz nóżek, które można odkręcić co umożliwia  postawienie kociołka w ognisku lub np. w  palenisku ogrodowym,które jest bardzo fajnym rozwiązaniem w przypadku braku wyznaczonego w ogrodzie  miejsca na ognisko. Palenisko ogrodowe można bez problemu przenosić w różne miejsca,  tym samym niezobowiązując do wyznaczenia miejsca pod  ognisko na stałe. Dużą   zaletą tych kociołków jest   przykręcana pokrywa pod którą potrawy ''macerują się''. Oznacza to, że w  zamkniętym kociołku składniki potrawy  poddane  działaniu wody, smalcu  a w niektórych przypadkach nawet piwa wydobywają  niepowtarzalny smak i aromat.  Najpopularniejszą potrawą przyrządzaną w kociołku żeliwnym są prażonki lub inaczej pieczone bądź maścipula. W różnych rejonach Polski przyjęła się inna nazwa. Tak samo jak w przypadku bograczy, kociołki żeliwne mogą być pokryte w środku emalią co wcale nie oznacza, że kociołki wykonane z samego żeliwa są gorsze.  Wręcz przeciwnie. Wielu wielbicieli kociołkowania uważa, iż z kociołka bez emalii można wydobyć dużo lepszy, wyrafinowany  smak. Podczas przygotowywania potraw w kociołkach należy   ścianki wyłożyć liśćmi kapusty , które zapobiegają przywieraniu potrawy do ścianek kociołka. Godne polecenia jest także wykładanie ścianek plasterkami boczku.  Tłuszcz ładnie się wytopi a boczek dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Nic nie stoi na przeszkodzie , aby użyć liści kapusty razem z boczkiem. W tym wypadku najpierw układamy liście kapusty a następnie na liście wykładamy plasterki boczku . Po każdym użyciu kociołka żeliwnego, należy umyć go ciepłą wodą bez dodatku płynu do naczyń , który wypłukuje tłuszcz. Nigdy nie należy  wlewać do gorącego kociołka zimnej wody gdyż pod wpływem gwałtownej zmiany temperatury ścianki misy mogą pękać.  Następnie należy wysmarować  ścianki  tłuszczem, najlepiej smalcem , ale olej też nie będzie zły po czym nadmiar tłuszczu wytrzeć ręcznikiem papierowym lub ściereczką kuchenną. Tak zakonserwowane naczynie przechowywać do następnego użycia.




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone