Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Sposobów na udany wypoczynek może być wiele i tak jednym z nich stało się gotowanie w plenerze.  Kiełbaski nabite na kijki i pieczone w ognisku pomału odchodzą w zapomnienie.  Miła atmosfera, ciepło ogniska i przede wszystkim niepowtarzalny smak przyrządzanych potraw na świeżym powietrzu sprawiają iż kociołki zdobywają coraz więcej zadowolonych fanów kuchni pod chmurką i to nie tylko w wiosenne czy letnie , ciepłe dni, ale właśnie w mroźne, snieżne wieczory  podczas których blask płomieni odbijających się od białej pokrywy śnieżnej i unoszący się zapach potrawy podnosi klimat i wzbogaca atmosferę panującą wokół ogniska. Między innymi właśnie dlatego  kociołki są niezastąpioną alternatywą dla  grillowania a przyrządzanie posiłków w kociołkach na ognisku  stało się nieodzownym elementem kuligów,  biwaków, wypadów survivalowych, spływów kajakowych, imprez okolicznościowych i niezapomnianych spotkań  weekendowych w gronie swoich znajomych oraz rodziny.  Dużą zaletą kociołków na nóżkach jak również tych podwieszanych jest fakt iż można do nich wrzucić wszystko co znajdziemy w lodówce. Może to być każdy rodzaj mięsa od podrobów drobiowych czy wieprzowych poprzez kiełbasę,  piersi z kurczaka, żeberka , łopatkę aż po golonkę wieprzową. Również wegetarianie mogą świetnie się bawić podczas kucharzenia w tych naczyniach  ponieważ warzywa są idealnym składnikiem wielu ciekawych potraw wegetariańskich.  Wystarczy wrzucić do kociołka węgierskiego  różne kolory papryki, cebulę, cukinię, pomidory, pieczarki i kapustę pekińską. Do tego przyprawy, koncentrat  i  leczo wegetariańskie mamy prawie gotowe.  Kolejną zaletą kociołków jest możliwość przyrządzania w nich popularnych dań jednogarnkowych co z kolei pozwala na zaspokojenie swoich ambicji kulinarnych oraz nabranie doświadczenia podczas gotowania nowych, wymyślnych potraw. Kociołki żeliwne stały się tak popularne i sławne również wśród  myśliwych...........

Prażonki  zwane również prażonkami porębskimi to potrawa regionalna, którą w 2006 roku wpisano na ''Listę Produktów Tradycyjnych''.

Składniki:

- 3kg ziemniaków

-0,5 kg cebuli

- 0,5 kg marchewki

- 0,5 kg buraków

- 1,5 kg kiełbasy (najlepiej śląskiej)

- 0,5 kg boczku

- sól

- pieprz

- liście kapusty

Ziemniaki, marchewkę, buraki  i cebulę obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę również pokroić w plasterki. Ścianki kociołka wyłożyć plastrami boczku lub też liśćmi kapusty  i wszystkie składniki układać warstwowo , czyli ziemniaki-kiełbasa-cebula-marchewka-buraki-ziemniaki-kiełbasa-cebula-marchewka-buraki  i tak aż do wykończenia zapasów (często dodaje się również do prażonek pietruszkę i seler).  Każdą warstwę przyprawić solą i pieprzem.  Na wierzch położyć liść kapusty i dokręcić pokrywę. Można również potrawę zalać bulionem (0,5l). Wstawić kociołek do ogniska i co ważne, płomienie powinny lekko ''muskać'' ścianki kociołka. Nie powinny być zbyt wysokie. Potrawę prażyć na ognisku około 40 min.




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone