Masz Pytania? Odpowiemy: pytania@kociolki.pl     Infolinia: (95) 742 75 57
Bezpośredni przedstawiciel i dystrybutor w Polsce

Witaj

 

Koszyk  

Twój koszyk jest pusty

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Aby kociołki żeliwne służyły przez długie lata należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach

- przed pierwszym użyciem należy ''wypalić'' kociołek

- po każdym użyciu, umyty kociołek wysmarować wewnątrz smalcem lub olejem a nadmiar tłuszczu wytrzeć ręcznikiem papierowym

- po skończonym gotowaniu nigdy nie wlewać do rozgrzanego kociołka zimnej wody. Najlepiej odczekać  aż kociołek ostygnie i umyć go wodą bez dodatku detergentów, które wypłukują tłuszcz konserwujący naczynie a przy tym wnikają w głąb żeliwa i mogą przedostają się później do naszych potraw

- nie używać ostrych gąbek i innych ''rysujących'' narzędzi

- jeżeli  potrawa przywiera do dna kociołka żeliwnego , wystarczy wsypać do niego sól kuchenną tak by zakrywała dno i postawić na płomienie ogniska. Następnie usunąć sól i zaimprenować kociołek olejem

- nie pozostawiać kociołka wypełnionego wodą ani też po umyciu nie przechowywać z zakrytą pokrywą ponieważ to sprzyja korozji

Przestrzeganie tych prostych zasad jest gwarancją ''długowieczności'' żeliwnych kociołków, które pozwolą cieszyć się wolną chwilą i kosztować coraz to wymyślniejszych potraw. Należy tutaj dodać iż podczas gotowania w żeliwnych kociołkach wytrąca się bardzo cenny pierwiastek, którym jest żelazo. Przedostaje się on do pożywienia i tym samym korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Wspomnieć należy również o jakości kociołków, gdyż niestety na rynku dostępne są kociołki importowane z Chin, które malowane są czarną farbą. Najczęściej pokrywa dokręcana jest na dwie śruby.




Płatności

Copyright © 2013 Kociolki.pl Wszystkie prawa zastrzeżone